Δουλδέρης

Κολύμβηση και Ακοή

Swimming-and-your-ears

Κολύμβηση και Ακοή

Είτε στη πισίνα, στη λίμνη, στο ποτάμι ή στη θάλασσα, το κολύμπι είναι ένα ουσιαστικό μέρος του καλοκαιριού, ανεξαρτήτου ηλικίας. Αλλά θα μπορούσε αυτή η αγαπημένη δραστηριότητα  να βλάψει τα αυτιά σας και να οδηγήσει σε απώλεια ακοής;

Πώς το κολύμπι επηρεάζει τα αυτιά σας

Η κολύμβηση μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους στα αυτιά σας. Μπορεί να προκαλέσει εξωτερική ωτίτιδα, γνωστή και ως « το αυτί του κολυμβητή». Η κατάσταση αυτή προκαλείται από την έκθεση σε βακτήρια, τα οποία βρίσκονται σε φυσικά σώματα νερού. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε πισίνες ή σε υδρομασάζ. Αυτό συμβαίνει όταν δεν καθαρίζονται σωστά ή το χλώριο δεν έχει υποστεί την σωστή επεξεργασία. Όταν μολυσμένο νερό παγιδεύεται στο εσω ους, τα βακτήρια μπορούν να αναπαραχθούν και να προκαλέσουν μόλυνση. Τέτοιες λοιμώξεις μπορεί ενδεχομένως να βλάψουν τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα μέσα στο αυτί που είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση του ήχου, οδηγώντας σε απώλεια ακοής.

Πώς να προστατέψετε τα αυτιά σας από το νερό

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα μολύνσεων στα αυτιά σας, εάν είστε λίγο προσεκτικοί. Όταν κολυμπάτε σε πισίνες ή σε υδρομασάζ, σιγουρευτείτε ότι είναι σωστά συντηρημένα και το χλώριο έχει υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία. Εάν προτιμάτε να κολυμπάτε σε φυσικά υδάτινα σώματα, όπως σε θάλασσα ή σε λίμνη, προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με περιοχές που υπάρχουν στάσιμα νερά γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συσσώρευσης βακτηριδίων. Επιπλέον, καλό θα ήταν να γνωρίζετε την πηγή από την οποία προέρχεται το νερό που κολυμπάτε.

Για να προστατέψετε περισσότερο τα αυτιά σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες. Οι ωτοασπίδες εμποδίζουν το νερό να εισχωρήσει στο εσωτερικό του αυτιού. Αν είστε τακτικός κολυμβητής, ίσως να θέλετε ωτοασπίδες προσαρμοσμένες στο αυτί σας για πιο σωστή εφαρμογή και για σίγουρα αποτελέσματα.

Μετά από μια βουτιά ενδέχεται να αισθάνεστε ότι υπάρχει νερό μέσα στο αυτί σας. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να το αφαιρέσετε:

  • Σκουπίστε το εξωτερικό μέρος του αυτιού σας με μια μαλακή πετσέτα, χωρίς να πειράξετε τον ακουστικό σας πόρο.
  • Στρίψτε το κεφάλι σας από τη μεριά που το αυτί έχει νερό και τραβώντας τον λοβό του αυτιού σας μαλακά, βοηθήστε το νερό να τρέξει προ τα έξω.
  • Ρίξτε μερικές σταγόνες καθαρό οινόπνευμα, Το καθαρό οινόπνευμα στο εσωτερικό του αυτιού, βοηθούν το νερό να εξατμιστεί.
  • Το μάσημα ή το χασμουρητό μπορεί να σας βοηθήσει να ανοίξετε την ευσταχιανή και να αφαιρέσετε νερό από τα αυτιά σας.
  • Επίσης, ο ατμός μπορεί να ανοίξει τις ευσταχιανές. Τοποθετήστε το πρόσωπό σας πάνω από ένα μπολ με ζεστό νερό και μια πετσέτα πάνω στο κεφάλι σας. Εισπνεύστε τον ατμό για 5 έως 10 λεπτά.

Στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν σας βοηθήσουν, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό. Θα πρέπει να σας καθαρίσει τα αυτιά και να σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία. Εάν αντιμετωπίζετε και κάποια δυσκολία με την ακοής σας, επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ακοής για να αξιολογήσει την κατάσταση και τα αίτια.

Μην φοβάστε το νερό

Η κολύμβηση μπορεί να είναι μια ασφαλής δραστηριότητα αν λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Το να γνωρίζετε σε τι νερά κολυμπάτε, να χρησιμοποιείτε προστασία για τα αυτιά σας και να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε εάν μπει νερό στο εσωτερικό των αυτιών σας, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την εμφάνιση μολύνσεων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής.