Δουλδέρης

Millennials και Μουσική

Millennials-Μουσική

Millennials και Μουσική

Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε στο γυμναστήριο, ή σε μια βιβλιοθήκη και θα διαβάζετε, ή θα περπατάτε μέσα στην Πανεπιστημιούπολή για να πάτε στο μάθημα, ρίξτε μια ματιά στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας. Οι πιθανότητες είναι εσείς ή κάποιος γύρω σας να φοράτε ακουστικά και να ακούτε μουσική.

Σήμερα, με τα σύγχρονα smartphones το να ακούσει κάποιος μουσική έχει γίνει πιο βολικό από ποτέ, με απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα αγαπημένα τραγούδια μέσω μουσικών εφαρμογών. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι τείνουν να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο φορώντας ακουστικά για να ακούσουν μουσική. Ωστόσο, επειδή έχετε τη δυνατότητα να ακούτε τα αγαπημένα σας τραγούδια σε όλες τις ώρες της ημέρας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε.

Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι 1.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 12-35 ετών ακούν μουσική μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών σε ένταση που θεωρείται  “μη ασφαλής”, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο για μόνιμη απώλεια ακοής. Οι ήχοι βρίσκονται παντού γύρω μας. Όταν όμως εκτιθέμεθα σε ήχους που είναι πολύ δυνατοί για μεγάλες περιόδους, μπορεί να προκληθεί απώλεια ακοής λόγω θορύβου (NIHL). Η απώλεια ακοής λόγω θορύβου (NIHL) μπορεί να αποφευχθεί σε ποσοστό σχεδόν 100%. Με τη λήψη ορισμένων προληπτικών βημάτων μπορείτε να ακούτε τα αγαπημένα σας τραγούδια… Ενώ παράλληλα θα διατηρείτε και θα προστατεύετε την ακοή σας.

Τα ακουστικά μέσα στο αυτί έναντι των ακουστικών έξω από το αυτί

Τα ακουστικά μέσα στο αυτί μεταδίδουν τον ήχο απευθείας στο κανάλι του αυτιού και τοποθετούνται κοντά στο τύμπανο. Το γεγονός αυτό αυξάνει την ένταση έως και 9 dB. Επιπρόσθετα, τα ακουστικά μέσα στο αυτί δεν προσφέρουν πλήρη ηχομόνωση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αυξάνουν την ένταση της μουσικής. Μια εναλλακτική λύση, η οποία είναι καλύτερη από τα ακουστικά μέσα στο αυτί, είναι τα ακουστικά έξω ​​από το αυτί. Αναπαράγουν την μουσική σε μεγαλύτερη απόσταση από το τύμπανο του αυτιού και σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρουν πλήρη ηχομόνωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να αυξάνετε την ένταση της μουσικής σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Χαμήλωσε την ένταση

Οι ηλεκτρονικές συσκευές παραγωγής μουσικής, στην μέγιστη ένταση ήχου μπορούν να παράγουν ένταση ίση με μια ζωντανή ροκ συναυλία! Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα αυτιά σας είναι να κρατήσετε την ένταση κάτω από το 60-80% του μέγιστου βαθμού έντασης. Ορισμένες συσκευές αναπαραγωγής μουσικής διαθέτουν λειτουργία ελέγχου έντασης ήχου που σας επιτρέπει να περιορίσετε τη μέγιστη ένταση, ώστε να προστατέψετε με ασφάλεια τα αυτιά σας.

Κάνε ένα διάλειμμα

Οι σημερινές συσκευές μουσικής έχουν μπαταρίες μακράς διαρκείας που σας επιτρέπουν να ακούτε μουσική για πολλές συνεχόμενες ώρες. Η απώλεια ακοής δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της έντασης που ακούμε μουσική, αλλά και της διάρκειας κατά την οποία έχουμε τα ακουστικά μέσα στο αυτί μας. Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τον χρόνο που ακούτε μουσική και κάντε τακτά διαλείμματα.

Η λήψη μέτρων ασφαλείας για την προστασία της ακοής σας τώρα θα σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα σχετικά με την υγεία της ακοής σας. Προσέξτε τώρα για να απολαύσετε όλες τις αγαπημένες σας μελωδίες για πολλά χρόνια!

Πηγή: Sivantos