Δουλδέρης

Η Aπώλειας Aκοής οδηγεί σε περισσότερα προβλήματα υγείας.

Απώλεια Ακοής και Προβλήματα Υγείας

Η Aπώλειας Aκοής οδηγεί σε περισσότερα προβλήματα υγείας.

Οι ηλικιωμένοι με ανεπαρκής απώλεια ακοής μπορεί να αναπτύξουν επιπλέον προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με δύο μελέτες των ΗΠΑ, αυτά οδηγούν σε συχνότερες νοσηλείες και υψηλότερο κόστος υγείας από ό, τι οι ομόλογοι τους χωρίς προβλήματα ακοής.

Οι ηλικιωμένοι με ανεπαρκής απώλεια ακοής μπορεί να αναπτύξουν επιπλέον προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με δύο μελέτες των ΗΠΑ, αυτά οδηγούν σε συχνότερες νοσηλείες και υψηλότερο κόστος υγείας από ό, τι οι ομόλογοι τους χωρίς προβλήματα ακοής.

Μια μελέτη παρακολούθησε 4.728 άτομα για μια δεκαετία, αρχίζοντας από την ηλικία των 61 ετών, κατά μέσο όρο. Οι μισοί είχαν απώλεια ακοής που δεν είχε αντιμετωπιστεί. Σε πάνω από 10 χρόνια, αυτό μεταφράστηκε σε 22.434 δολάρια επιπλέον ανά άτομο στο συνολικό κόστος υγείας και πάνω από 40% υψηλότερες πιθανότητες νοσηλείας και επανάληψη εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον συγγραφέας της μελέτης Nicholas Reed της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη :

«Υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες που συνδέουν την απώλεια της ακοής με τις υψηλότερες δαπάνες υγείας και τη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης»

«Η πρώτη είναι ότι η απώλεια ακοής συνδέεται με την παρακμή της γνωστικής λειτουργίας, την άνοια, την κατάθλιψη και την κοινωνική απομόνωση. Αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν σε υψηλότερες δαπάνες και χρήσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Reed. «Η δεύτερη είναι ότι η επικοινωνία ασθενή- γιατρού παρεμποδίζεται από την απώλεια ακοής του πρώτου.

Σύμφωνα με τον Δρ Michael McKee της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Michigan στο Ann Arbor :

«Οι γιατροί και οι ασθενείς μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι η απώλεια της ακοής δυσχεραίνει την επικοινωνία και κατ’επέκταση την θεραπεία που προτείνει ο γιατρός» έχει δηλώσει . Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να μιλούν απευθείας σε ασθενείς σε ένα ήσυχο δωμάτιο, προσπαθώντας να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς κατανόησαν και μπορούν να επαναλάβουν τις οδηγίες που τους δίνουν, δήλωσε ο McKee στο Reuters Health. Υπάρχουν επίσης φορητές συσκευές ακοής που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε νοσοκομεία και ιατρεία για να διευκολύνουν τους ασθενείς να επικοινωνούν με τους ιατρούς. «Οι ασθενείς πρέπει επίσης να νιώθουν αυτοπεποίθηση και να μπορούν να καταλάβουν», δήλωσε ο McKee. «Είναι δικαίωμά τους να γνωρίζουν τις πληροφορίες για την υγεία τους». Περισσότεροι από 38 εκατομμύρια ενήλικες στις Η.Π.Α. έχουν απώλεια ακοής, συμπεριλαμβανομένων και 2/3 των ηλικιών άνω των 70 ετών. Ο Reed και οι συνάδελφοί του σημειώνουν στην έκθεσή τους, που δημοσιεύθηκε στην JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Η απώλεια ακοής συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας. Παραδείγματα είναι η γνωσιακή πτώση, οι πτώσεις, η κατάθλιψη, η μειωμένη ποιότητα ζωής και ο αυξημένος αριθμός νοσηλειών.

Μια δεύτερη μελέτη στο ίδιο περιοδικό χρησιμοποίησε δεδομένα ασφαλιστικών διεκδικήσεων για να εξετάσει τις συσχετίσεις μεταξύ της ακοής και των πρόσθετων προβλημάτων υγείας. Μεταξύ 4.728 ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω, οι μισοί είχαν διαγνωσθεί με απώλεια ακοής. Μετά από πέντε χρόνια παρακολούθησης, τα άτομα με απώλεια ακοής, αλλά χωρίς χρήση Ακουστικών Βαρηκοΐας, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν νέα διάγνωση άνοιας και 41% περισσότερες πιθανότητες να έχουν νέα διάγνωση κατάθλιψης, σε σύγκριση με άτομα χωρίς θέματα ακοής, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι σε πάνω από 10 χρόνια, 3,2 περιπτώσεις άνοιας, 3,6 πτώσεις και 6,9 περιπτώσεις κατάθλιψης ανά 100 άτομα θα οφείλονται σε απώλεια ακοής που δεν έχει αντιμετωπιστεί.

3.2Άνοια3.6Πτώσεις6.9Κατάθλιψη

Συγγραφείς μελετών έχουν επίσης δηλώσει :

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι εάν η θεραπεία της απώλειας ακοής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση κάποιας από αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Jennifer Deal του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

«Η απόδειξη ότι η θεραπεία της απώλειας ακοής μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ηλικιωμένων μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή αυτού» δήλωσε ο David Loughrey από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο και το Trinity College του Δουβλίνου, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο σχετικά με τη μελέτη.

«Αν οι κλινικές δοκιμές μπορούν να αποδείξουν ότι η Αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες να διατηρήσουν την υγεία τους και να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την άνοια, αυτό θα είχε σημαντικά αποτελέσματα στην πολιτική δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Loughrey.

«Το κόστος της θεραπείας της απώλειας ακοής θα πρέπει να μετρηθεί έναντι του κόστους αντιμετώπισης των συνθηκών υγείας όπως η άνοια. Εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2018 παγκοσμίως και θα ανέλθει σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.»

Πηγή: reuters.com