Δουλδέρης

Βαρηκοΐα – Πώς να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους με απώλεια ακοής.

Επικοινωνία και απώλεια ακοής

Βαρηκοΐα – Πώς να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους με απώλεια ακοής.

Η βαρηκοΐα μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε κάθε ηλικία. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα, αλλά παραμελημένα προβλήματα υγείας.

Η βαρηκοΐα μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε κάθε ηλικία. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα, αλλά παραμελημένα προβλήματα υγείας. Μερικοί γεννιούνται βαρήκοοι, ενώ άλλοι πάσχουν από βαρηκοΐα συνήθως με το πέρασμα της ηλικίας. Χτύπημα στο κεφάλι, φλεγμονές του αυτιού ή παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής.

Η βαρηκοΐα συνήθως δεν παρατηρείται αμέσως και εξελίσσεται πολύ αργά.

Μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις, μα πολλοί βαρήκοοι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι πάσχουν από βαρηκοΐα.

Πολλοί βαρήκοοι μπορούν να βοηθηθούν με ιατρική θεραπεία, εγχείρηση ή με ακουστικά.

Μέσα στην περασμένη δεκαετία, η επιστημονική έρευνά μας έχει βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα πως ακούμε και τα διαφορετικά είδη βαρηκοΐας. Σήμερα υπάρχουν ποικίλα ακουστικά που όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ήχου, αλλά και έχουν καλύτερη εμφάνιση. Υπάρχουν επίσης ακουστικά που μπαίνουν βαθιά μέσα στον πόρο του αυτιού και είναι σχεδόν αόρατα. Ένας ειδικός ακοοπροθετιστής μπορεί να σας δείξει και να σας ενημερώσει για τα διάφορα ακουστικά που υπάρχουν.

Βελτίωση της ικανότητας επικοινωνίας

Οι βαρήκοοι μπορεί να νοιώσουν μοναξιά και απομόνωση. Δυσκολεύονται να ακούνε, και ακόμη και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις τους εκνευρίζουν. Η δική σας υποστήριξη και κατανόηση είναι πολύ σημαντική. Σας παρέχουμε παρακάτω μερικούς τρόπους που μπορούν να κάνουν την επικοινωνία μαζί τους πιο εύκολη και πιο ευχάριστη.

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε την προσοχή του βαρήκοου πριν αρχίσετε να μιλάτε. Είναι δύσκολο για τον βαρήκοο να σας ακούσει ή να διαβάσει τα χείλη σας αν έχει αλλού την προσοχή του.
  • Κοιτάζετε στα μάτια το άτομο στο οποίο μιλάτε. Η επαφή με τα μάτια είναι πολύ σημαντική για τον βαρήκοο και βεβαιωθείτε ότι βλέπει το πρόσωπό σας καθαρά.
  • Χρησιμοποιείτε εκφράσεις προσώπου, χειρονομίες και σωματικές κινήσεις που διευκολύνουν την επικοινωνία. Μιλάτε κανονικά, όχι πολύ δυνατά ή γρήγορα.
  • Αν ο βαρήκοος δεν σας καταλαβαίνει, επαναλάβετε ότι είπατε με άλλα λόγια. Μερικές λέξεις γίνονται πιο εύκολα κατανοητές από άλλες, αν σας ακούει ή διαβάζει τα χείλη σας.
  • Προσέχετε να μην του μιλάτε όταν βρισκόσαστε κοντά σε παράγωγα ήχου, όπως μουσική, aircondition ή άλλα άτομα που συνομιλούν παράλληλα με σας. Απομακρυνθείτε από το θόρυβο όσο το δυνατόν μακρύτερα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.